Pad industrijske proizvodnje u svibnju

Bez autora
Jun 30 2011

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju pala 2,6 posto u odnosu na travanj, dok je u odnosu na svibanj prošle godine oslabila 0,4 posto. Podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je u svibnju, u odnosu na isti lanjski mjesec, proizvodnja energije smanjena 8,6 posto, intermedijarnih proizvoda 5,5, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 3,8 posto. S druge strane, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je 6,2, a kapitalnih proizvoda 5,9 posto. Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u svibnju je na godišnjoj razini proizvodnja u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pala 16,2 posto. U sektoru rudarstva i vađenja proizvodnja u svibnju je na godišnjoj razini porasla 4,2 posto, a u prerađivačkoj industriji 1,2 posto. Padom u svibnju nastavljen je negativan trend u domaćoj industriji. U prva tri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja pala 4,9 posto. U travnju je, pak, porasla 2,7 posto, da bi u svibnju ponovno oslabila.

Pad industrijske proizvodnje u svibnjuIndustrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju pala 2,6 posto u odnosu na travanj, dok je u odnosu na svibanj prošle godine oslabila 0,4 posto, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku.

Podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je u svibnju, u odnosu na isti lanjski mjesec, proizvodnja energije smanjena 8,6 posto, intermedijarnih proizvoda 5,5, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 3,8 posto.

S druge strane, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je 6,2, a kapitalnih proizvoda 5,9 posto. Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u svibnju je na godišnjoj razini proizvodnja u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pala 16,2 posto.

U sektoru rudarstva i vađenja proizvodnja u svibnju je na godišnjoj razini porasla 4,2 posto, a u prerađivačkoj industriji 1,2 posto. Padom u svibnju nastavljen je negativan trend u domaćoj industriji. U prva tri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja pala 4,9 posto. U travnju je, pak, porasla 2,7 posto, da bi u svibnju ponovno oslabila.

Ukupno je u prvih pet mjeseci ove godine industrijska proizvodnja pala 2,4 posto. Državni zavod za statistiku objavio je i da su zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima u svibnju u odnosu na travanj porasle 0,1 posto, dok su u odnosu na svibanj prošle godine bile veće 10,4 posto.

Broj zaposlenih u industriji u svibnju je u odnosu na travanj porastao 0,2 posto, dok je u odnosu na lanjski svibanj zaposlenih u industriji bilo 3,6 posto manje. Proizvodnost rada u hrvatskoj je industriji u prvih pet mjeseci ove godine porasla 2,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik